Ιστορίες Μυστηρίου για παιδιά

5 ερωτήσεις από γονείς και δασκάλους

Ιστορίες Μυστηρίου για παιδιά μέρος 1o
€14,90
Ιστορίες Μυστηρίου για παιδιά μέρος 2o
€14,90

2 βιβλία και δωρεάν εφαρμογή για Android και iOS

Αικατερίνη – Αλεξάνδρα Παπούλια.

Κατερίνα-Αλεξάνδρα Παπούλια
Ειδική Παιδαγωγός, MEd

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Τα βιβλία-παιχνίδια Ιστορίες Μυστηρίου για παιδιά-30 Ιστορίες για επιστήμονες και εφευρέτες” από τη σειρά Livebooks, κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Bitar, και έχουν ήδη γίνει ανάρπαστα! Έχουν μεγάλη ανταπόκριση σε οικογένειες με παιδιά, καθώς και σε δασκάλους και θεραπευτές. Λαμβάνουμε καθημερινά έναν μεγάλο όγκο από ενθουσιώδη μηνύματα! Θεωρούμε λοιπόν πως είναι μία καλή στιγμή να απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις που μας έχετε στείλει!

  • Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται και πώς μπορώ να τα χρησιμοποιήσω στην τάξη;

Τα βιβλία-παιχνίδια απευθύνονται κυρίως στα παιδιά του δημοτικού και ίσως και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Όλα τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν ως “ντετέκτιβ” στη διαλεύκανση του μυστηρίου. Τον ρόλο του “παντογνώστη” ή αλλιώς της “μάνας” μπορούν να έχουν παιδιά που ήδη πηγαίνουν στη Β’ δημοτικού και πάνω, γιατί θα χρειαστεί να διαβάσουν και να κατανοήσουν τη λύση του μυστηρίου. Παρ’όλα αυτά, με τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου παιδιού ή κάπου ενήλικα, ακόμα και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να πάρουν μέρος στη διασκέδαση!

Έτσι το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί από διάφορες ομάδες παιδιών, ακόμα και αν βρίσκονται σε διαφορετικές ηλικίες!

  • Ποια είναι τα οφέλη του παιχνιδιού;

Το σημαντικό όφελος κατά τη γνώμη μου, είναι η εξάσκηση της δημιουργικής περιέργειας. Μέσα από το παιχνίδι δημιουργούνται απορίες στα παιδιά για τη ζωή και το έργο του κάθε επιστήμονα και ενώ ο Ντετέκτιβ Πίτερ είναι εδώ για να τους διαφωτίσει δίνοντας τους λεπτομέρειες, στην πραγματικότητα είναι έτσι γραμμένο ώστε να δημιουργήσει και άλλες απορίες! Έτσι το παιδί “ψάχνει” και χωρίς να το αντιλαμβάνεται ως υποχρεωτική γνώση, γίνεται συμμέτοχος στη διαδικασία της μάθησής του!

Φυσικά ως βιβλίο-παιχνίδι καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία, καθώς είναι απαραίτητα για να λυθεί το μυστήριο. Δεν είναι ανταγωνιστικό αλλά σκοπός είναι να λυθεί το μυστήριο από όλους τους “ντετεκτιβ” μαζί. Ενδυναμώνει τις φιλικές σχέσεις των παιδιών ενώ ταυτόχρονα, με την ευκαιρία του ρόλου του “παντογνώστη”, δίνει στα παιδιά ευθύνες και έναν ρόλο ηγετικό. Επίσης ενισχύει την ικανότητα της υπομονής, καλλιεργεί τη φαντασία και ωθεί τα παιδιά να έχουν ανοιχτό μυαλό.

Ακαδημαϊκά, εξασκεί το λεξιλόγιο, υπάρχει μέριμνα ώστε σχεδόν σε κάθε σελίδα κάποια λέξη να είναι λίγο πιο δύσκολη ώστε το παιδί να αναρωτηθεί για τη σημασία της. Τις ικανότητες ανάγνωσης, κατανόησης αλλά και ακρόασης και σίγουρα τον προφορικό λόγο!

  • Μπορώ να παίξω το παιχνίδι με τα παιδιά μου;

Επιβάλλεται θα έλεγα! Είναι πολύ διασκεδαστικό και μπορούν όλοι να συμμετέχουν! Ο γονέας μπορεί είτε να πάρει τον ρόλο του “παντογνώστη” ή να βοηθήσει το παιδί που θέλει να πάρει αυτόν το ρόλο, εφόσον το παιδί δυσκολεύεται ακόμα στην ανάγνωση και στην κατανόηση. Παρ’όλα αυτά, έχουμε παρατηρήσει ότι όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι δημιουργείται ένα πολύ διασκεδαστικό κλίμα για όλους.

  • Γιατί διαλέξατε αυτούς τους επιστήμονες;

Η επιλογή των συγκεκριμένων επιστημόνων ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Μετά από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε να συμπεριλάβουμε θετικούς επιστήμονες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξέλιξη της επιστήμης. Έχουμε συμπεριλάβει πολλές γυναίκες και άτομα που θεωρούνταν “περιθωριοποιημένα” εντούτοις όμως κατάφεραν να διαπρέψουν στον χώρο της επιστήμης, αλλά και επιστήμονες που θεωρούνται αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Ένας από τους στόχους είναι να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν είναι όλοι “ήρωες”, αλλά άνθρωποι, και ως άνθρωποι κάποιοι έκαναν λάθη, παρασύρθηκαν από το χρήμα ή την εξουσία, επικεντρώθηκαν μόνο στη δουλειά τους αδιαφορώντας για το κακό που ίσως προκαλέσουν με την ανεξέλεγκτη χρήση των δημιουργιών τους κ.α.

Σύντομα σκοπεύουμε να εντάξουμε και άλλους επιστήμονες και σπουδαίες προσωπικότητες της ιστορίας, σε καινούρια παιχνίδια που θα αλλάξουν την ιδέα του “εκπαιδευτικού παιχνιδιού”!

  • Ποιος ήταν ο στόχος της δημιουργίας του έργου;

Οι στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από τη δημιουργία αυτού του έργου είναι πολλοί! Η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε ένα ήδη αγαπημένο παιχνίδι (Μπλε Ιστορίες) προσαρμοσμένες στα παιδιά ήταν κάτι που δουλεύαμε από καιρό. Όμως δεν μας έφτανε μόνο αυτό, όλα μας τα προϊόντα έχουν σαν στόχο το “εκπαιδευτικό αποτύπωμα” αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι. Πάντα πίστευα ότι το παιχνίδι είναι το μέσο για να πετύχουμε σχεδόν τα πάντα, από τη θεραπεία μέχρι τη μάθηση. Ταυτόχρονα έχουμε διαπιστώσει όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στον εκπαιδευτικό χώρο, ότι λείπει αυτό που λέμε “έμπνευση”, είναι όλα τόσο δομημένα κάποιες φορές που χάνουμε τον στόχο που είναι η έμπνευση και οι ανοιχτοί δρόμοι, ώστε τα παιδιά μας να διαλέξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν. Ειδικότερα τον δρόμο της επιστήμης εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως είναι τα ακατάλληλα κατά περιπτώσεις σχολικά βιβλία, το “κυνήγι της ύλης”, η έλλειψη πόρων για τη δημιουργία εργαστηρίων, και φυσικά η ανεργία, είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν τα παιδιά να μην ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, και ειδικότερα τα κορίτσια.

 

Παρατηρώντας λοιπόν όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε ένα βιβλίο-παιχνίδι, που θα δώσει την ώθηση και την περιέργεια, σε κάποια από τα παιδιά που θα το διαβάσουν/παίξουν, να αναρωτηθούν για όλους αυτούς τους επιστήμονες. Να ψάξουν, να μάθουν και εν τέλει να εμπνευστούν. Να μη φοβηθούν τα στεγανά που δημιουργεί η κοινωνία, γιατί πραγματικά χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους στην επιστήμη με ήθος και στόχο το κοινωνικό όφελος. Στις σύντομες ιστορίες που διηγείται ο Πίτερ ο τρισδιάστατος ντετέκτιβ, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν αρχικά ότι όλοι οι δρόμοι απαιτούν κόπο. Για να πετύχεις τον στόχο σου όμως πρέπει να μείνεις αποφασισμένος και ίσως χρειαστεί να αμφισβητήσεις πολλά από τα “στερεότυπα” που μας θέτουν οι άλλοι. Επίσης οι επιστήμονες δεν είναι ήρωες, θέλουμε να απομυθοποιήσουμε αυτή την τάση που υπάρχει, στα μάτια των παιδιών, για να αντιληφθούν ότι κάποιοι έκαναν και πολλά και όπως έχει δείξει η ιστορία, σοβαρά λάθη και σε βάρος την ανθρωπότητας κάποιες φορές. Με στόχο να γίνει η σύνδεση στο μυαλό των παιδιών, ότι η επιστήμη χρειάζεται και ήθος. Τέλος έχει γίνει πολύ σημαντική έρευνα ώστε να δώσουμε και πληροφορίες από την παιδική ηλικία των επιστημόνων, που είναι πολύ σημαντικό για την ταύτιση και την έμπνευση!

Θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι μας ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει και επιφυλασσόμαστε για καινούρια παιχνίδια και βιβλία που θα καλλιεργούν και τις ακαδημαϊκές δεξιότητες αλλά και τις κοινωνικές.

Για την ομάδα των Livebooks

Κατερίνα-Αλεξάνδρα Παπούλια