Γυναίκες στην επιστήμη
Αικατερίνη – Αλεξάνδρα Παπούλια.

Κατερίνα-Αλεξάνδρα Παπούλια
Ειδική Παιδαγωγός, MEd

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print
Γυναίκες στην επιστήμη
  • Τι κοινό έχει η Γκέρτι Κόρι με το φεγγάρι; 
  • Έχει βρεθεί όντως το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ;
  • Πόσα βραβεία Νόμπελ κέρδισε η Μαρί Κιουρί τελικά;
  • Ποια γυναίκα φυσικό θαύμαζε ο Αϊνστάιν;
  • Πώς ο παππούς της Γερτρούδης Ελιόν, την “οδήγησε” στο Νόμπελ;
  • Γιατί η Ρέιτσελ Κάρσον έκανε τόση φασαρία με τη “Σιωπηλή Άνοιξη”;
  • Γιατί η Γκρέις Χόπερ διέλυε τα ξυπνητήρια; 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην επιστήμη (11 Φεβρουαρίου), σκέφτηκα να γράψω λίγα λόγια για τις σπουδαίες γυναίκες που πρωταγωνιστούν στο παιχνίδι “Ιστορίες Μυστηρίου για παιδιά, 30 ιστορίες για επιστήμονες και εφευρέτες”. Επιλέξαμε αυτές τις γυναίκες ανάμεσα σε πολλές, καταρχήν για το σημαντικό επιστημονικό έργο που άφησαν πίσω τους, όπως και για το θάρρος τους να αψηφήσουν όλα τα στερεότυπα. Για όλα τα “όχι” που άκουσαν λόγω του φύλου τους, για τις διακρίσεις και τις αδικίες που βίωσαν επειδή ήταν γυναίκες, αλλά και για τα λάθη τους που τις καθιστούν ανθρώπους με αδυναμίες.

Τα παιδιά και οι μαθητές μας χρειάζονται και άλλα πρότυπα, υγιή, που να τους εμπνέουν να γίνονται κάθε μέρα καλύτεροι και να αμφισβητούν πολλές φορές τους κανόνες και τα “στερεότυπα” της κάθε εποχής. Αν η Αμέλια Έρχαρτ συμμορφωνόταν με όλους τους κανόνες της εποχής της, δεν θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τους αιθέρες, πετώντας μόνη της στον ατλαντικό ωκεανό! Η σπουδαία Μαρί Κιουρί, αν τελικά τα παρατούσε μετά από τις αμέτρητες δυσκολίες που πέρασε, δεν θα έφτανε στο σημείο να κερδίσει -όχι ένα- αλλά δύο Νόμπελ και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς! Τότε η Λίζε Μάιτνερ δεν θα είχε κανένα πρότυπο για να συνεχίσει να δουλεύει σε εκείνο το υπόγειο επειδή δεν επιτρεπόταν να βρίσκεται ανάμεσα στους άντρες επιστήμονες, μέχρι να γίνει η πρώτη γυναίκα που πήρε έδρα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου! 

Η “απίθανη Γκρέις” (Γκρέις Χόπερ) διάβασε πάρα πολύ στη ζωή της αλλά δεν άφησε την έμφυτη φαντασία που έχουν όλα τα παιδιά να “πνιγεί” από τα στερεότυπα και τις δυσκολίες. Έτσι έγινε πρωτοπόρος στους -πρωτοεμφανιζόμενους τότε- “ηλεκτρονικούς υπολογιστές”. Η Γερτρούδη Ελιόν, άκουσε τόσα πολλά “όχι” στη ζωή της και συνάντησε τόσες πολλές δυσκολίες λόγω του φύλου της, που χρειάστηκαν πολλά χρόνια κάνοντας διάφορες δουλειές, ώστε να αποδείξει την αξία της και εν τέλει να κερδίσει και αυτή Νόμπελ στην Ιατρική. Ήταν η συνεχόμενη προσπάθεια της Γκέρτι Κόρι να ξεφύγει από τις αμέτρητες διακρίσεις που βίωσε λόγω του φύλου της, που την οδήγησε στο Νόμπελ Ιατρικής αλλά και στο διάστημα, αφού δόθηκε το όνομά της σε έναν από τους κρατήρες της Αφροδίτης (και όχι μόνο)! Τέλος, αν η Ρέιτσελ Κάρσον σταματούσε να καλλιεργεί την περιέργεια που είχε, λόγω των αμέτρητων σχολικών υποχρεώσεων, δεν θα γινόταν μία σπουδαία θαλάσσια βιολόγος. Πέρασε χρόνια ερευνώντας τις βλαβερές συνέπειες των παρασιτοκτόνων στο περιβάλλον, κάνοντας το βιβλίο της “Σιωπηλή Άνοιξη” να ακουστεί παντού και να γίνει η αρχή του οικολογικού κινήματος. 

Η καλλιέργεια της φαντασίας, της περιέργειας, της δημιουργικότητας, τα υγιή πρότυπα, η αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση, είναι οι αρετές που πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά και στους μαθητές μας. Οι παραπάνω γυναίκες αποτελούν έμπνευση για όλα τα κορίτσια και προτροπή ώστε να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης. 

Μέσα από το παιχνίδι μας, τα παιδιά αφού λύσουν το μυστήριο που συνοδεύει τον κάθε επιστήμονα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality), θα μάθουν για αυτές τις σπουδαίες γυναίκες παρέα με τον τρισδιάστατο Ντετέκτιβ Πίτερ. Προτρέψτε τους να αναρωτηθούν “τι έγινε μετά;” και ψάξτε μαζί τους περισσότερες πληροφορίες, έτσι θα δώσετε ώθηση στην περιέργεια και τη φαντασία τους και χωρίς να το καταλάβουν να γίνουν συμμέτοχοι της μάθησής τους.

Για τη bitar και τα livebooks,

Κατερίνα – Αλεξάνδρα Παπούλια

Εκπαιδευτικός- συγγραφέας

12-2-2018